Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

ZAPYTANIE OFERTOWE

Utworzono dnia 31.12.2024

ZAPYTANIE OFERTOWE

 

Przygotowanie i dostawa gorących posiłków dla dzieci i dorosłych podopiecznych Gminnego Ośrodka
Pomocy Społecznej 
w okresie od 01.01.2025 do 27.06.2025 r.- którym przyznano
pomoc w formie dożywiania decyzją administracyjną.

 

  1. Zamawiający:  Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Rabie Wyżnej
  1. Tryb udzielenia zamówienia: zapytanie ofertowe

 

Zapytanie ofertowe nie przekracza równowartości 30 000 euro netto i zgodnie z art.4 pkt.8 ustawy Prawo Zamówień Publicznych nie podlega jej przepisom.

  1. Przedmiot zamówienia:

1) Przygotowanie i dostawa gorących posiłków dla dzieci i dorosłych podopiecznych Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w okresie od 01.01.2025 do 27.06.2025r.- którym przyznano
pomoc w formie dożywiania decyzją administracyjną.  W tym na terenie szkół wymienionych poniżej tj.:

 

  1. Przedszkole Gminne w Skawie.
  2. Szkoła Podstawowa nr 1 w Skawie
  3. Szkoła Podstawowa w Rokicinach Podhalańskich
  4. Przedszkole Gminne w Rokicinach Podhalańskich

 

2) Jest to usługa polegająca na przygotowaniu oraz dostawie w  okresie od 01.01.2025 do 27.06.2025 r.”.  w dniach nauki szkolnej dla uczniów szkół i przedszkoli ( klientów ośrodka na podstawie decyzji administracyjnych) oraz przez  gorących posiłków w formie obiadów dwudaniowych dla około 7 uczniów (będących równocześnie podopiecznymi ośrodka - na podstawie decyzji administracyjnych, przyznających pomoc w formie dożywiania). Ilość posiłków oraz osób korzystających ze wsparcia może ulec zmianie z przyczyn niezależnych od Zamawiającego /zwiększeniu bądź zmniejszeniu/ m. in. absencji uczniów, nauki zdalnej, bądź braku spełnienia warunków dożywiania.

3) Wykonawca przed dostarczeniem posiłków w celu prawidłowej realizacji zamówienia powinien ustalić m. in. miejsce i czas ich dostawy, z Dyrektorami poszczególnych szkół/przedszkoli (posiłki dla uczniów). Wykonawca zobowiązany jest do spełnienia warunków Standardów Ochrony Małoletnich obowiązujących w danej placówce.

4) Zobowiązuje się, aby Wykonawca uzgodnił z Dyrektorami poszczególnych szkół/przedszkoli, żeby uczniowie nie objęci pomocą Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej, a którzy będą korzystali z posiłków prywatnie, spożywali ten sam posiłek, tak samo podany, w tym samym miejscu, w celu uniknięcia dyskryminacji uczniów objętych tą formą pomocy.

  1. W przypadku jeżeli Wykonawca wykazuje ucznia na liście dożywianych osób, a który jest nieobecny w szkole/przedszkolu w danym dniu Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłku dla ucznia na wynos.
  2. Zamawiający wymaga, aby Wykonawca przygotowywał posiłki zgodnie z zalecanym modelem żywienia o charakterze prozdrowotnym.
  3. Gorący posiłek musi odpowiadać normom odżywczym obowiązującym w tzw. Punktach zbiorowego żywienia, tj. posiłki powinny być przygotowywane zgodnie
    z zasadami racjonalnego żywienia sporządzone z pełnowartościowych, świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 roku, poz. 2021 ze zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy, w szczególności Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016r., poz. 1154) oraz normami żywienia i zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia.
  4. Wykonawca zobowiązany jest przestrzegać zasad sanitarno – higienicznych na każdym etapie tj.: przygotowania, transportu oraz wydawania posiłków.
  5. Wykonawca ponosi odpowiedzialność za jakość posiłku, temperaturę w chwili podania oraz jego walory smakowe i estetyczne.
  6. Posiłki muszą być sporządzone w dniu dostawy, z produktów świeżych
    z wykluczeniem mięsa oraz przetworów z puszek. Muszą być zróżnicowane, sporządzane z pełnowartościowych produktów z uwzględnieniem sezonowości ich występowania. Muszą posiadać wymaganą przepisami kaloryczność oraz sporządzane zgodnie
    z wymogami sztuki kulinarnej. Muszą być wykonywane ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy ważności.
  7. Zamawiający nie dopuszcza możliwości przygotowania posiłków z półproduktów. Posiłki powinny być przygotowywane z surowców świeżych i wysokiej jakości
    z zachowaniem reżimów dietetycznych i sanitarnych.
  8. Wykonawca zobowiązuje się do porcjowania, wydawania posiłków oraz utrzymania należytego porządku i czystości pomieszczeń, urządzeń i sprzętu, zgodnie z wymogami odpowiednich służb.
  9. Wykonawca odpowiedzialny jest za sporządzanie posiłków, zgodnie z miesięcznym jadłospisem zatwierdzonym przez Zamawiającego, który musi obejmować kaloryczność dań oraz zawarte w posiłkach alergeny.
  10. Wykonawca w ramach świadczonych usług jest zobowiązany do współpracy
    z Dyrektorami Szkół/Przedszkoli i Kierownikiem Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej.
  11. Przewidywana średnia liczba posiłków wynosi około 7 dziennie i może w trakcie okresu dożywiania ulec zmianie. Zamawiający przewiduje możliwość zmniejszenia lub zwiększenia wydawanych posiłków dziennie w zależności od potrzeb, jednakże zmiany te nie spowodują zmiany ceny jednostkowej.  Szacunkowa maksymalna ilość posiłków przedmiotowego zamówienia wynosi 525. Ilość posiłków może ulec zmianie, zwiększeniu lub zmniejszeniu.
  12. W przypadku zmiany liczby posiłków, Wykonawca będzie obowiązany do uwzględnienia w tym zakresie zgłaszanych na bieżąco potrzeb mających wpływ na zwiększenie, jak i na zmniejszenie liczby posiłków.
  13. Rozliczenie finansowe Wykonawcy usługi z Zamawiającym odbywać się będzie na podstawie faktycznej miesięcznej liczby dostarczonych posiłków i ich ceny jednostkowej. Natomiast faktury wystawiane będą miesięcznie w ostatnim dniu roboczym danego miesiąca, z zastrzeżeniem dostarczenia do siedziby Zamawiającego najpóźniej do piątego dnia kolejnego miesiąca. W takim przypadku Wykonawca oświadcza, że nie będzie żądał odszkodowania z tytułu zmniejszenia maksymalnej ilości posiłków opisanych powyżej.
  14. Przedmiot zamówienia dotyczy uczniów szkół/przedszkoli, podopiecznych, którym decyzją Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Rabie Wyżnej została przyznana pomoc w formie bezpłatnych posiłków w ramach realizacji wieloletniego programu „Posiłek
    w szkole i domu”.
  15. Wykaz dzieci objętych dożywianiem zostanie przekazany Wykonawcy przez Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej 3 dni przed rozpoczęciem dożywiania.
  16. Próbki posiłków winny być przechowywane przez Wykonawcę w jego siedzibie przez 72 godziny.
  17. Posiłki Wykonawca dostarczać będzie na własny koszt (wraz z załadunkiem
    i rozładunkiem) samochodem służącym do przewozu gotowych posiłków, spełniającym warunki sanitarne do transportu, we własnych, specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Temperatura dania powinna wynosić ok. 75 stopni Celsjusza.
  18. Wykonawca zobowiązany jest do utrzymywania w należytej czystości termosy,
    w których przewozi gorące posiłki. Po wydaniu posiłków Wykonawca odbiera termosy
    w tym samym dniu i myje u siebie w firmie.
  19. W ramach zamówienia Wykonawca nieodpłatnie dokonywać będzie odbioru niespożytych resztek posiłków oraz zużytych opakowań. Odbiór resztek posiłków oraz zużytych opakowań będzie odbywał się zgodnie z potrzebami.
  20. Zamawiający zastrzega sobie prawo przeprowadzenia badań sprawdzających posiłki, pod kątem sprawdzenia ich temperatury, gramatury, kaloryczności, zalecanych norm żywieniowych, jakości wykorzystywanych surowców. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w obowiązujących przepisach kosztami badania Zamawiający obciąży Wykonawcę.
  21. Wykonawca zobowiązany jest podać dokładny adres, pod którym przygotowywane będą posiłki.

 

3. Nazwy/kody określone dla przedmiotu zamówienia we Wspólnym Słowniku Zamówień.

Kody Wspólnego Słownika Zamówień:

 

55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków;

55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół;

55521000-8 - Usługi w zakresie dostarczania posiłków do prywatnych gospodarstw domowych.

  1.  

 

  1. Termin realizacji zamówienia:  07.01.2025r.  – 27.06.2025r. 

 

  1. Niezbędne wymagania: złożenie przez Wykonawcę oświadczenia dotyczącego spełnienia warunku udziału w postępowaniu o niepodleganiu  wykluczeniu z prowadzonego zamówienia na podstawie art.7 ust.1 ustawy z dnia 13 kwietnia 2022r. o szczególnych rozwiązaniach w zakresie przeciwdziałania wspieraniu agresji na Ukrainę oraz służących ochronie bezpieczeństwa narodowego. Wykonawca zobowiązuje się, żeby uczniowie nie objęci pomocą Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej, a którzy będą korzystali z posiłków prywatnie, spożywali ten sam posiłek, tak samo podany, w tym samym miejscu, w celu uniknięcia dyskryminacji uczniów objętych tą formą pomocy.

 

  1. Kryteria stawiane wykonawcy oraz ich wagi:

 

Cena – 100%

 

VIII. Sposób przygotowania oferty: Ofertę należy sporządzić  na załączonym druku. Ofertę  sporządzić należy w języku polskim , w formie pisemnej. Oferta powinna być podpisana przez osobę upoważnioną  na kopercie należy umieścić napis  ZAPYTANIE OFERTOWE „ Przygotowanie
 i dostawa gorących posiłków dla dzieci i dorosłych podopiecznych Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej 
w okresie od 01.01.2025 do 27.06.2025 r.- którym przyznano  pomoc w formie  dożywiania decyzją administracyjną”.

 

IX.  Termin złożenia oferty: 03.01.2025r.  godzina 13:00

 

X . Zamawiający zastrzega sobie prawa do:

1. Negocjacji w przypadku gdy cena zawarta w ofercie przewyższać będzie kwoty przewidziane
w budżecie na realizację zadania.

Zamawiający zastrzega sobie prawo do odstąpienia od wyboru oferty, bez podawania przyczyny
i ponoszenia jakichkolwiek skutków prawnych i finansowych.

 

https://gops_rabawyzna.bip.gov.pl/zapytanie-ofertowe/zapytanie-ofertowe-dozywianie.html

 

 

 

 

ZAŁĄCZNIKI: